Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Peter Eriksson är VA-ingenjör på Mörbylånga kommun. Han demonstrerar vattenkiosken i Triberga, som ska säkra tillgången på vatten för människor på sydöstra Öland. Foto: Johan P Hammarstedt/SVT

Mörbylångas första vattenkiosk – fler på gång

Uppdaterad
Publicerad

Ölands torra somrar gör att det ofta uppstår vattenbrist. Särskilt känsligt är det för hushåll och lantbruk när den egna brunnen sinar. Detta vill Mörbylånga kommun råda bot på och har därför öppnat sin första vattenkiosk.

I byn Triberga på sydöstra Öland ligger ett av Mörbyånga kommuns vattenverk. Och på andra sidan landsvägen står några gulsvarta stolpar på en gjuten platta. Intill dem finns den grå lilla tankstationen för de som vill köpa vatten. 

– I samband med att vi gjort stora vattenledningsrenoveringar, har vi märkt att det är många som efterfrågar vatten på olika sätt, eftersom torråren här har sinat ur brunnarna, säger Peter Eriksson VA-ingenjör på Mörbylånga kommun.

Alla får köpa vatten

Vattenkiosken vänder sig i första hand till de som saknar dricksvatten eller behöver vatten till sina djur. Men även andra är välkomna att köpa vatten i Triberga. 

– Det är en möjlighet för boende, och inte minst lantbrukare, som inte har tillgång till kommunalt vatten, att hämta vatten här. Det gäller även speditörer, byggföretag och asfaltbolag.

Säkra vattentillgången

Anledningen till att kommunen nu etablerar sin första “vattenmack”  är att man vill säkra tillgången på vatten. Ingen ska behöva stå utan när det är torrt och brunnarna sinar. 

För att få tillgång till vattnet i vattenkiosken behöver man ansöka om ett nyckelkort hos kommunen. Och gensvaret har varit bra. 

– Det har varit överväldigande positivt hittills. Vi har precis börjat sälja korten, och det ska bli spännande att se vad som händer det närmaste veckorna, säger Peter Eriksson 

Inom ett år räknar Mörbylånga kommun med att ha ytterligare två vattenkiosker i gång, en i Mörbylånga och en i Färjestaden. 

• En vattenkiosk är en tankstation där du kan köpa större mängder vatten snabbt. 

• För att få tillgång till vattenkiosken behöver du ansöka om en nyckel hos Mörbylånga kommun. 

• Årsavgiften för tillgång till vattenkiosken är 250 kronor. 

• Kostnaden för att hämta vatten är 20 kronor per kubikmeter. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer