Regeringen ger nu kommunerna möjlighet att ansöka om lokala besöksförbud på äldreboenden. Växjö kommun tar tillfället i akt och har lämnat in en ansökan hos Folkhälsomyndigheten. Foto: TT

Växjö ansöker om lagligt stöd för eget besöksförbud

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kommun bröt mot lagen i november och införde ett eget besöksförbud på särskilda boenden för äldre. Idag meddelar kommunen att man ansöker om lagligt stöd för sitt tidigare beslut hos FHM, som numera har befogenhet att besluta om lokala besöksförbud.

Växjö kommun har haft en mycket stor smittspridning under de senaste fyra veckorna. Den 13 november fattade Växjö kommun beslut om att införa besöksförbud på äldreboenden trots att man saknade lagligt stöd för det.

– I våras tyckte jag att besöksförbudet borde införts tidigare och denna gång ville jag inte ta risken att ha samma utveckling med många smittade på våra äldreboenden, säger Anna Tenje (M) kommunstyrelsens ordförande.

Den 19 november fattade regeringen beslut om att ge Folkhälsomyndigheten möjlighet att vid behov besluta om lokala besöksförbud på äldreboenden. Förordningen trädde i kraft den 21 november.

Under torsdagen ansökte kommunen om lokalt besöksförbud på särskilda boenden för äldre hos Folkhälsomyndigheten.

– Vi ansöker för att delvis saknar vi lagligt stöd för vårt tidigare beslut och delvis för att regeringen ger nu kommunerna möjlighet att i samråd med FHM införa lokala besöksförbud för att minska smittrisken av covid-19, säger Anna Tenje (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer