Foto: Arkivbild

Växjö DFF:s elitlicens räddad av miljardär

Uppdaterad
Publicerad

Den lokala företagsprofilen och miljardären Santhe Dahl går in och täcker upp klubbens förluster så att elitlicensen kan säkras.

Växjö DFF har fått gå igenom ett ekonomiskt stålbad och sälja flera profilerade spelare, men har ändå inte lyckats täcka upp förlusterna.

Tidigare sågverks-vd

Nu är det klart att Santhe Dahl, styrelseledamot i SUSAB som äger Växjö Lakers, och tidigare vd och storägare på sågverkskoncernen VIDA går in och täcker upp mellanskillnaden, så att klubben kan få elitlicens även i år.

Han gör det som privatperson och det handlar inte om någon investering i föreningen, utan en ren sponsring, säger han.

– Man har växt lite för fort så att ekonomin inte hunnit med, och riskerar att åka ur damallsvenskan för den sakens skull, och det tycker jag är fruktansvärt onödigt, säger Santhe Dahl till SVT Nyheter Småland.

Santhe Dahl, tidigare storägare och vd i Sågverkskoncernen VIDA sålde förra året majoriteten av sina aktier i bolaget, till ett värde av 2,5 miljarder kronor, enligt Dagens Industri. Foto: Pressbild/Vida AB

Okänd summa

Varken han eller Växjö DFF vill uppge hur stor summa som har donerats.

Det var föreningen som ställde frågan till Santhe Dahl om han ville bidra, och när han såg affärsplanen sa han ja, berättar han.

– Nu finns det en bra plan för det och en ny styrelse som jag tror på. Man kan inte gå in med pengar och sen fattas det pengar nästa år igen, utan här finns en långsiktig plan för hur det ska fungera så ekonomin hänger med.

Varför vill du göra det här?

– Som barn är det roligt att få grejer, men när man kommer upp i min ålder är det roligare att ge bort.

Elitverksamheten i bolagsform

Sponsringen är möjlig genom att Växjö DFF:s årsmöte i våras beslutade att bolagisera elitverksamheten, vilket gör det möjligt för en extern part att kapitalisera bolaget genom nyemission.

– Vi gläds åt den hjälpande hand som Santhe sträckt ut. Den innebär att vi nu kan fokusera på framtiden där målsättningen är flickfotbollen med ett ständigt ökande antal aktiva kommer att bedrivas i föreningen samtidigt som vi ger elitdelen helt nya förutsättningar för att utvecklas, säger Jan Fors, ny ordförande i Växjö DFF i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer