”Boendet har inte visat att de har åtgärdat bristerna”, säger Oliver Rosengren (M), ordförande i nämnden för arbete och välfärd i Växjö. Foto: SVT

Växjö häver avtalet med kritiserat vårdboende – ska kräva skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kommun beslutade i dag att flytta två omsorgstagare från ett kritiserat vårdboende i Tingsryd. Kommunen kommer även kräva skadestånd på uppemot en miljon kronor.

Växjö kommun är en av flera kommuner som har omsorgstagare placerade på vårdboendet i Tingsryds kommun. I juli fick boendet skarp kritik av Ivo, bland annat efter rapporter om sexuella övergrepp som inte anmälts.

SVT Småland har granskat boendet i flera inslag.

Kritiserat vårdboende i Tingsryd

Häver avtalet

Beslutet att häva avtalet och flytta omsorgstagarna togs när Nämnden för arbete och välfärd hade möte under måndagen.

– Vi gav dem en månads tidsfrist för att åtgärda de brister och risker som funnits. De har de inte gjort. Därför går vi nu vidare och häver avtalet, säger Oliver Rosengren (M), ordförande i nämnden, till SVT.

Växjö kommun har tidigare anklagat bolaget bakom boendet för avtalsbrott – och krävde då att alla brister skulle åtgärdas. Enligt Oliver Rosengren var en del åtgärder planerade men ännu inte genomförda.

– Givet det låga förtroende vi har för dem, så är det inte tillräcklihgt.

Kommer kräva skadestånd

Oliver Rosengren uppger också att kommunen kommer begära skadestånd för de merkostnader som flytten innebär.

– Den ungefärliga kostnadsökningen blir 800 000 kronor på ett år. Växjös skattebetalare ska inte behöva betala för det.

Tidigare har Ronneby kommun beslutat att flytta omsorgstagare från boendet, medan Emmaboda och Oskarshamn har bedömt att deras brukare har det bra där.

Vi har sökt representanter för boendet för en kommentar. Föreståndaren har tidigare avböjt att kommentera kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserat vårdboende i Tingsryd

Mer i ämnet