Oliver Rosengren (M), ordförande i nämnden för arbete och välfärd i Växjö.

Växjö höjer ersättningarna till vuxenutbildningarna

Uppdaterad
Publicerad

Nu höjer Växjö kommun ersättningsnivåerna för vuxenutbildningen, som flera aktörer tidigare kritiserat för att vara för låg. För vissa utbildningar handlar det om en 30-procentig ökning, för andra 50 procent.

Det var för drygt ett år sedan som Växjö kommun införde ”Växjölöftet vuxenutbildning” som innebär att alla företag eller organisationer som uppfyller vissa kvalitetskriterier har rätt att bedriva vuxenutbildning åt kommunen.

Men systemet har fått en del kritik. Både för att ersättningen som kommunen delar ut är för låg, men också för att antalet aktörer nu har blivit så stort att antalet elever inte räcker till. Flera aktörer, däribland Eductus och Folkuniversitetet, har valt att avsluta sin verksamhet i Växjö sedan modellen infördes.

Växjö

”Var för småländska”

Nu går kommunen delvis sina kritiker till mötes. För SFI höjs ersättningarna med 30 procent, och för annan vuxenutbildning, på grundskolenivå, ökar ersättningen med 50 procent för vissa kurser.

– Vi har helt enkelt varit för småländska när vi satte pengnivåerna, säger Oliver Rosengren (M) som är ordförande i nämnden för arbete och välfärd i Växjö.

Inom Växjölöftet får aktörerna fullt betalt först när eleven når godkänt betyg. Den delen ändras inte utan det är bara nivån på ersättningen som justeras.

– Kärnan i det här systemet är att vi betalar för resultat och det är en viktig grundprincip som inte ändrar på, säger Oliver Rosengren.

Ökade anslag

Kostnaden för den ökade ersättningen ryms enligt Oliver Rosengren inom budgeten. Vuxenutbildningen har nämligen fått ökade anslag för att fler elever ska komma in i systemet, men tillströmningen av elever har inte blivit så hög som man förväntat.

Var det en missräkning då att tro att ni skulle få in så många fler elever i systemet?

– Nej, vi har ändå ökat antalet studerande med flera hundra och sett till våra mål om vår aktivitetsgaranti för exempelvis försörjningsstöd, säger Oliver Rosengren (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet