Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Växjö kommun inför krav på godkända betyg i matematik och svenska när unga söker kommunala sommarjobb. Foto: TT

Växjö inför betygskrav på kommunala sommarjobb för unga

Uppdaterad
Publicerad

Godkänt betyg i matte och svenska eller gå i sommarskola. Det är vad som krävs för att ungdomar i Växjö kommun ska få sommarjobb.

Politikern Oliver Rosengren (M) som står bakom de nya reglerna, tror att de är de tuffaste i landet.

– Även om du tittar utanför Kalmar och Kronobergs län så är vi nog den kommun som ställer högst krav, säger Oliver Rosengren (M), ordföranden i nämnden för arbete och välfärd. 

Växjö

Betygskrav och CV 

Den som söker feriejobb, kommunalt sommarjobb för ungdomar, behöver vara bokförd i Växjö kommun och vara född 2001 eller 2002. Dessutom ska ungdomarna ha sökt sommarjobb på den ordinarie arbetsmarknaden, ha skrivit ett personligt brev och CV. Men från och med i år har kommunen också krav på godkända betyg i matematik och svenska/svenska som andraspråk. 

– Om vi inte rustar de unga för den riktiga arbetsmarknaden under tiden vi har chansen när de går i skolan, så rustar vi Växjös ungdomar sämre. Det är inte bra om vi lurar unga att tro att det är lätt att få ett jobb, för det är det inte, säger Oliver Rosengren (M).

Oliver Rosengren (M), ordförande nämnden för arbete och välfärd i Växjö kommun. Foto: SVT/Clary Kroon

För de ungdomar som saknar godkända betyg finns en alternativ väg att gå. Tackar man ja till sommarskola under veckorna 25 och 26 blir man också berättigad att söka feriejobb under sommaren.  

– Det här kommer att stärka drivkraften för att klara gymnasiet om man vill ha ett garantijobb. Klarar man inte det under sin ordinarie skoltid så erbjuds man att delta i sommarskola för att sedan kombinera det med ett feriejobb, säger Oliver Rosengren (M). 

De kommunala sommarjobben innebär enkla arbetsuppgifter inom till exempel park-och fastighetsskötsel, barnomsorg, äldreomsorg eller städ. I de flesta kommuner erbjuds ungdomarna att jobba fyra timmar om dagen under tre veckor.

Reformen slår mot utsatta ungdomar

Rickard Ulmestig som är docent i socialt arbete på Linneuniversitet är mycket kritisk till den här reformen menar att den kommer slå mot unga som redan har det tufft.  

– I den här gruppen som inte har godkända gymnasiebetyg finns i högre grad ungdomar som mår psykiskt dåligt och ungdomar med olika neuropsykiatriska sjukdomar. Det är också ungdomar som på många sätt har störst behov av ett sommarjobb och de positiva kontakter och erfarenhet på arbetsmarknaden som det kan ge, säger han. 

Rickard Ulmestig, docent i socialt arbete vid Linnéuniversitetet i Växjö. Foto: SVT/Clary Kroon

Vad är ett feriejobb?

Feriejobb är kommunala sommarjobb för unga under 18 år. Under feriejobbet går ungdomarna under några veckor in i en verksamhet som en extra resurs. De ersätter ingen ordinarie personal och kan därför inte jämföras med ordinarie sommarjobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet