Växjö vill jämna ut sponsringen mellan Öster och Växjö DFF

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Småland har i flera artiklar undersökt hur ekonomin och sponsringen ser ut för damfotbollen. Det fick Växjös politiker att rannsaka sig själva. Nu inrättas en ny jämställd sponsringspolicy.

– Jag såg er artikel om Kalmar – att Länsförsäkringar ville sponsra damer och herrar lika mycket. Då tänkte jag att det bör vara en självklarhet att kommunen behandlar elitlag på ett likvärdigt sätt, berättar Cheryl Jones Fur (MP), som sitter med i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Och det visade sig att kommunen inte alls är jämställd i sin sponsring. Östers IF, som spelar i Superettan, fick under den gångna säsongen 250 000 kronor. Samma säsong fick Växjö DFF, som spelade i motsvarande serie för damerna – Elitettan, 75 000 kronor. Nu när de tagit klivet upp i allsvenskan har kommunen tagit fram en ny sponsringspolicy.

– Kommunen har agerat som ett företag som ska marknadsföra sig, och det gör vi ju på ett sätt. Men en kommun är mycket mer än så. Vi ska leda samhället och visa att vi står upp för jämställdhet. Det här var ett sätt att göra det tydligt, säger Cheryl Jones Fur.

Lakers får mest

I den nya policyn, som ska klubbas i kommunstyrelsen arbetsutskott den 13 mars, står det att dam- och herrklubbar som spelar i samma division ska få lika mycket pengar. Dock ska man även ta hänsyn till sådant som publik, synlighet och uppmärksamhet i media.

– Jag tror inte att det kommer bli ett problem – att Växjö DFF kommer att få mindre pengar. När man spelar i högsta serien ska det också märkas. Däremot Lakers ligger högre i och med att exponeringen är exceptionell, säger Växjös kommunalråd Anna Tenje (M).

Så mycket sponsrar Växjö kommun klubbarna med

Växjö Lakers 325 000 kr

Östers IF 250 000 kr

Växjö Vipers 75 000 kr

Växjö DFF 75 000 kr

Åby Tjureda IF 25 000 kr

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.