Växjö – Jämställdhet på schemat under veckan

Publicerad

Den här veckan har jämställdhet stått på schemat på Växjös skolor. Genom föreläsningar, film och övningar reflekterar eleverna över könsroller och orättvisor.

– Vi har tittat på film, det har varit roligt, säger Ville Littorin i klass 1b på Ulriksbergskolan.
– Jämställdhet är att alla är lika värda, säger hans klasskompis Amra Halilovic.

Under veckan har barn från förskolan upp till årskurs nio ägnat sig åt jämställdhetsfrågor. Som diskussionsunderlag har man bland annat använt en serie filmer som elever från Växjös Kulturskola gjort på uppdrag av kommunen. I varje film skildras ett vardagsproblem.

Filmen stannas och så pratar barnen om hur de skulle kunna göra för att undvika att problemet uppstår och någon blir ledsen. Sedan spelas ett nytt slut upp med ett förslag på en lösning.

De äldre eleverna har även sett Christina Herrströms film ”Tusen gånger starkare”. Filmen utspelar sig på en skola och skildrar samspelet mellan pojkar och flickor, maktordningen och hur den goda avsikter till trots upprätthålls av de vuxna. Christina Herrström kom också och pratade för elever i årskurs nio i några skolor.

Karin Avenäs

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer