Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det har inte varit så lätt att integrera sig hittills men nu är jag glad. Det känns som vi börjar komma in i systemet, säger Olexandra Yeremenko, flykting från Ukraina. Foto: SVT/TT.

Växjö kommun ger fullvärdig SFI till ukrainare: ”Äntligen”

Uppdaterad
Publicerad

Nämnden för arbete och välfärd i Växjö kommun kommer på onsdag att fatta beslut om att ukrainare kommer att få fullvärdig SFI med betyg, och inte bara intyg som det var bestämt sedan tidigare.

– Det välkomnar jag men tyvärr har vi ukrainare fått stå stilla i ett år, säger Olexandra Yeremenko, ukrainsk flykting.

– Äntligen, men tyvärr har vi förlorat ett helt år utan bra möjligheter att lära oss språket, säger Olexandra Yeremenko, flykting från Ukraina.

Ukrainska flyktingar omfattas av massflyktsdirektivet och det betyder bland annat att de inte har rätt till statligt finansierad SFI. I november 2022 kom Växjö kommun igång med sin satsning på svenskundervisning för ukrainare tack vare medel beviljade från Rådet för Europeriska socialfonden, EFS-rådet.

Beskedet då var att ukrainare skulle få intyg, men inte betyg, som alla andra personer som går på SFI-undervisning, vilket skapade stor besvikelse bland de ukrainska flyktingarna.

SFI och betyg även för ukrainare

Nu kommer Växjö kommun med nya besked och nämnden för arbete och välfärd kommer på onsdag att fatta beslut om att även ukrainare ska få betyg efter SFI. En av anledningarna är att undervisningen finansieras av EU-pengar.

– Det är inte statliga pengar vi använder vilket ger oss ett större svängrum och gör att vi kan ta egna beslut. Vi har också kollat med Skolverket som inte ser några hinder med att vi ger ukrainare betyg, säger Håkan Nilsson, projektledare för Kronoberg Cares EFS.

– Det har inte varit så lätt att integrera sig hittills men nu är jag glad. Det känns som vi börjar komma in i systemet, säger Olexandra Yeremenko.

I projektet deltar totalt 87 ukrainska flyktingar i Växjö, Ljungby, Älmhult och Uppvidinge kommuner.

Antogs av EU 2001 för att kunna användas vid stora flyktingströmmar.

Aktiverades för första gången 4 mars 2022.

Gäller ukrainska medborgare som varit bosatta i landet före 24 februari 2022, eller har uppehållstillstånd som flykting eller alternativt skyddsbehövande i Ukraina, eller familjemedlemmar till de två ovanstående.

Personer med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet kan närsomhelst också ansöka om asyl.

LMA, lagen om mottagande av asylsökande gäller.

Källor: Regeringen, Migrationsverket.

  • Folkbokföring.
  • Etableringsinsatser som SFI, svenska för invandrare.
  • Full sjukvård för vuxna.
  • Rätt till familjeåterförening.

Källa: Migrationsverket 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet