Foto: SVT

Snart kan det gå att bada i Södra Bergundasjön

Publicerad

Växjö kommun har beviljats 5 miljoner kronor i statsbidrag för restaurering av Södra Bergundasjön. Bidraget ska användas till en behandling av sjöbotten som kommer att påbörjas under 2019.

Växjösjöarna är fortfarande påverkade av övergödning och sedan 2014 bedriver kommunen ett antal olika projekt för att rena sjöarna.

Södra Bergundasjön kommer att aluminiumbehandlas, vilket innebär att det övergödande ämnet fosfor binds fast i sjöbotten genom att aluminiumklorid tillsätts i bottenvattnet och i sjöbotten. Resultatet ska bli en minskad algblomning och en mer badvänlig sjö.

– Det är mycket glädjande att vi får stöd av staten i detta arbete. Att förbättra vattenkvaliteten i Södra Bergundasjön betyder mycket för Växjös utveckling. Sjön har stor betydelse som upplevelse för Växjöborna, säger Sofia Stynsberg (M) som är ordförande i tekniska nämnden i ett pressmeddelande.

Kan förbättra Östersjön

Resultatet av Växjö kommuns arbete med att restaurera sjöarna kan också komma till nytta för fler än stadens invånare.

– Behandlingen av Södra Bergundasjön är en åtgärd som kommer att bidra till förbättring av vattenkvaliteten i hela sjösystemet ner till havet, så på sikt bidrar vårt arbete även till att förbättra Östersjön, säger Cheryl Jones Fur (MP), andre vice ordförande i tekniska nämnden.

Ett liknande projekt med aluminiumbehandling av sjöbotten genomfördes av i Växjösjön under sommaren 2018. I samband med den behandlingen gjordes omfattande mätningar och resultatet visade att den inte hade några negativa effekter.

Kommunen: Kan bli badbar redan 2019-2020

– Man kan förvänta sig en mycket märkbar skillnad redan 2019-2020 och att sjön kommer att upplevas som en trevlig sjö för till exempel bad och annan rekreation, säger Andreas Hedrén, sjömiljöansvarig Växjö kommun.

Arbetet i Södra Bergundasjön beräknas pågå under 2019 och 2020 till en total kostnad av cirka 8 miljoner kronor per år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.