Foto: SVT & TT

Jordens Vänner dissar flygsatsningen i ”Europas grönaste stad”

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kommun är en av tre nominerade till Greenwashpriset – Sveriges minst attraktiva miljöpris. ”För sitt stöttande av utökat flyg och bilresande, samtidigt som man utger sig för att vara Europas grönaste stad”, lyder Jordens Vänners motivering.

I juni 2017 blev Växjö vinnare av EU-kommissionens European Green Leaf Award 2018. Priset går till städer som har mellan 20 000 och 100 000 invånare och som arbetar målmedvetet för en bättre miljö, och skapar grön tillväxt och samverkar med övriga samhället i miljöfrågor.

I år har kommun nominerats till ett annat, något mindre smickrande, pris – The Greenwash Award. Priset delas årligen ut av den svenska grenen av organisationen Jordens Vänner, till företag, organisationer eller makthavare som ”skapat sig en överdrivet grön image med vilseledande marknadsföring och/eller annan kommunikation”.

”För sitt stöttande av flyg och bilresor”

Växjö kommun har nominerats till priset tillsammans med Centerpartiets partistyrelse och Initiativet Svenska Skogen. Motiveringen till Växjö kommuns nominering lyder: ”För sitt stöttande av utökat flyg och bilresande, samtidigt som man utger sig för att vara Europas grönaste stad”.

– Greenwash är när företag, politiska partier, kommuner eller andra instanser lyfter fram sig och sin idé med miljöargument. men vid en granskning visar det sig att dessa argument är falska, inkonsekventa eller överdrivna, säger Mikael Sundström som är ordförande i Jordens Vänner.

Kritiska mot ”Flygkalaset”

I helgen arrangeras evenemanget ”Flygkalaset” vid Smaland Airport i Växjö, som enligt Mikael Sundström vill uppmärksamma nya flyglinjer och att rekordmånga resenärer flugit från den kommunägda flygplatsen.

– Vi anser att kommunens satsningar på den lokala flygplatsen Växjö Småland Airport är motsägelsefulla utifrån profileringen som ”Europas grönaste stad”. För oss är detta som om kommunledningen inte förstår kopplingen mellan ökat flygande och ökade utsläpp av växthusgaser, säger Mikael Sundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.