Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Kommun i samverkan med ekonomisk förening – vill ordna bostäder till nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kommun och den ekonomiska föreningen Äppelkärnan försöker gemensamt hitta lösningar för att nyanlända lättare ska hitta bostad. Bland annat jobbar de för att hitta privathus som kan hyras ut.

– Det är svårt att få fram bostäder, men i det här projektet jobbar vi för att hitta privathus som människor är beredda att hyra ut, säger Karin Hopstadius, verksamhetsutvecklare på Växjö kommun.

Äppelkärnan garanterar att hyran betalas

Den ekonomiska föreningen Äppelkärnan hjälper till med att hitta tillgängliga bostäder som kan hyras ut till nyanlända. När en privatperson hyr ut ett hus eller en del av ett hus så betalar föreningen hyran till privatpersonen. Äppelkärnan garanterar alltså att hyran betalas och sedan får de nyanlända som hyr bostad betala till föreningen.

– Fokus är att hitta bostäder på landsbygden eftersom det finns många lediga hus just där, säger Karin Hopstadius.

Karin Hopstadius är verksamhetsutvecklare på Växjö kommun. Foto: Privat

Kommunen och Äppelkärnan vill alltså hitta nya angreppssätt för att lösa bostadsbristen för nyanlända. Det handlar om att kommunen och föreningen hjälper privatpersoner med information kring hur uthyrningen går till – eller vad man ska tänka på när man skriver kontrakt.

Finansieras med allmänna medel

Projektet finansieras dels med statliga medel från länsstyrelsen, dels med kommunala medel. Den totala budgeten är på drygt 2,4 miljoner kronor.

– När projektet är slut ska vi se över hur framgångsrikt det har varit, om det går att utveckla och om det eventuellt finns mer pengar att söka för det här, säger Karin Hopstadius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.