Växjö kommun polisanmäler vårdboendet Rosenhill igen

Publicerad

Kommunens första polisanmälan mot vårdboendet Rosenhill lades ner. Nu görs en ny anmälan för att ge upprättelse till omsorgstagarna som blev dåligt behandlade.

I februari polisanmälde Växjö kommun vårdboendet Rosenhill i Tingsryds kommun för att ha mörkat allvarliga brister. Polisanmälan handlade om undanhållande av journalanteckningar – och hade kunnat ge förvaltningen möjlighet att hjälpa en omsorgstagare i ett tidigt skede.

Men förundersökningen lades ner. När kommunen fick se att utredarna tittat på om tjänstefel begåtts togs ett beslut att göra en ny polisanmälan.

– Vi har aldrig menat att det skulle vara tal om ett tjänstefel eftersom det inte handlar om myndighetsutövning. Det vi har anklagat dem för är bedrägeri genom urkundsförfalskning, säger Oliver Rosengren (M), ordförande i nämnden för arbete och välfärd i Växjö kommun.

”Handlar om upprättelse”

Vad hoppas ni att polisanmälan ska leda till?

– Att rättvisas skipas. För oss handlar det om upprättelse för omsorgstagarna som utsattes för Rosenhills dåliga omsorg och för skattebetalarna som fått betala för detta. Vi har fått skadestånd men det handlar också om upprättelse, säger Oliver Rosengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.