Foto: TT

Växjö kommun skapar beredskapslager för skyddsutrustning

Uppdaterad
Publicerad
Växjö kommun har avsatt tre miljoner kronor för att bygga upp ett beredskapslager för skyddsutrustning inför en eventuell andra våg av coronaviruset.

Det var efter att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap gick ut med en rekommendation till kommuner som beslutet om beredskapslager togs.

Anna Tenje (M) är ordförande för kommunstyrelsen Växjö kommun. Foto: SVT

– Vi hade känt under en längre tid att vi borde ha något lager för att vara väl förberedda. Nu har vi gått ut och upphandlat leverantörer av skyddsutrustning och även tagit på oss att samordna det för hela länet. Det betyder att de kommuner som är intresserade kan haka på upphandlingen som gjorts, säger Anna Tenje (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Ska räcka i tre månader

Skyddsutrustningen i lagret ska räcka i tre månader och ska även fyllas på kontinuerligt. Utrustningen ska användas inom kommunal omsorg.

– Mängden är beräknad för fler sjuka än vad vi hittills haft under den pågående smittspridningen.

Växjö kommun har investerat tre miljoner kronor i beredskapslagret. Om spridningen av coronaviruset avtar kommer utrustningen i lagret användas i den dagliga verksamheten men ska också finnas för en eventuell kommande pandemi.

– Det handlar om att vara förberedd. Den här gången är det en coronaviruset. Nästa gång kanske det är andra som behöver skyddas.

Första leverans efter sommaren

Enligt Anna Tenje väntas första leveransen med skyddsutrustning efter sommaren och kommunen jobbar på att hitta en lämplig lokal.

Är det här något ni borde ha haft redan i vintras när pandemin utbröt?

– Det är lätt att vara väldigt efterklok. Vi hade så klart varit betjänta av det, men samtidigt har vi faktiskt inte haft brist på skyddsutrustning i vår kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer