Växjös ”snöbudget” på fjorton miljoner kronor är redan slut till skillnad från Kalmars budget på sju miljoner där det fortfarande finns pengar kvar. Foto: TT

Växjö kommuns ”snöbudget” är redan spräckt

Uppdaterad
Publicerad

13,9 miljoner kronor är Växjö kommuns budget 2018 för snöröjning. Motsvarande budget för Kalmar kommun är sju miljoner kronor. Vi har bara kommit till slutet av februari men för Växjös del är pengarna redan slut.

– Vi har haft mycket snö hittills i år, så vi har redan förbrukat alla pengar, säger Fredrik Ivarsson, avdelningschef på tekniska förvaltningen hos Växjö kommun.

Hur gör ni då resten av året, det kan ju komma mer snö?

Snökaos i Småland

– Vi får ta upp det till politisk behandling, säger Fredrik Ivarsson.

Han förklarar att Växjö kommun prioriterar gång- och cykelvägar samt de ”större” vägarna när det gäller snöplogning.

Förra året låg budgeten på samma nivå som i år, sju miljoner för Kalmar och fjorton miljoner för Växjö. Då gick Växjö kommun över budgeten med 1,5 miljoner kronor – trots att det var en mild vinter.

Kalmar har pengar kvar

Budgeten ska täcka både fasta och rörliga kostnader. Fasta kostnader kan handla om maskiner som står redo för att köra ut och personal som finns i beredskap, medan rörliga kostnader till största delen handlar om personalkostnader när kommunen är ute och plogar.

Kalmar kommun har, till skillnad från Växjö, pengar kvar av sin ”snöbudget”. Men produktionschefen vet inte hur länge pengarna räcker.

– Det beror på väderutvecklingen. Men det är en tuff budget vi har, säger Tomas Lexinger, produktionschef på Kalmar kommun, som berättar att det kan bli aktuellt att be om mer pengar från politikerna i Kalmar också, precis som i Växjö.

”Svårt att möta upp alla förväntningar”

Vad vill du säga till invånarna som tycker att det plogas för dåligt i kommunen?

– Jag är tacksam för alla som hör av sig till oss och berättar hur de upplever situationen så att vi vet. Men det är svårt att möta upp alla förväntningar hos människor. Det finns en dålig acceptans för vintern, men till slut brukar folk hitta balansen när de är ute och går i snö och på is, säger Tomas Lexinger.

FOTNOT: Kalmar kommun är 957 kvadratkilometer stort till ytan och Växjö kommun är 1666 kvadratkilometer, vilket man bör ha i åtanke när man jämför budgetsiffrorna. Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snökaos i Småland

Mer i ämnet