Nu får kommunen ytterliggare kritik av Ivo. (Bilden är en genrebild) Foto: SVT Design

Autistisk man låstes in på LSS-boende – Ivo liknar det med en institution

Uppdaterad
Publicerad

En autistisk man i 40-årsåldern hölls inlåst på ett LSS-boende i Växjö. Nu har Inspektionen för vård och omsorg granskat boendet på nytt och liknar det med en institution.

”Ivo bedömer att boendemiljön har en institutionslik prägel då lägenhetsdörrar är försedda med titthål och lucka genom vilka övervakning och kommunikation sker med boende.”, skriver myndigheten i ett nytt beslut.

SVT har tidigare berättat om mannen som låstes in, enligt kommunen som en skyddsåtgärd.

Men trots att kommunen har redovisat åtgärder, finns en lång rad brister i kvar verksamheten. Bland annat handlar det om otillåtna inlåsningar för fler av de boende – men också brist på kompetens hos personalen, brister i bemanningen och bristfällig kunskap om lagen.

Inlåsta på grund av bemanningen

Enligt Ivo:s gransking blir fler av de boende tidvis är inlåsta, ofta utan att det finns något dokumenterat samtycke.

På kvällarna har ingen av de fem personerna möjlighet att lämna sina lägenheter och komma ut till gemensamma utrymmen. Anledningen ska istället vara brist på personal nattetid.

– Det tycker inte jag stämmer, men jag behöver kolla upp det, säger Carola Dahlqvist, vård och omsorgschef på Växjö kommun. Hon har fått beslutet i dag och har inte hunnit kontrollera uppgifterna i Ivo:s kritik.

När det gäller den autistiske mannen har de flesta insatser bestått av instruktioner som ges genom luckor i dörrana. Har han inte varit utanför bygganden på tre år – förutom på en inhägnad uteplats.

Fasthållning

Det ska även ha hänt att boende ska ha blivit fasthållna eller nedlagda för att skydda personalen. Men ingen av dessa situationer har rapporterats.

”Att dessa situationer inte har rapporterats som avvikelser eller missförhållanden bedömer Ivo som allvarligt eftersom det då inte blivit utrett om åtgärderna varit motiverade.”

”Kan till viss mån hålla med”

Ert boende liknar en institution enligt Ivo. Vad tänker du om det?

– Till viss del kan jag hålla med och det tittar vi på. Vi pratar till exempel om att bygga nytt. Sedan är det så att de som bor där har väldigt komplexa behov och har en intellektuell funktionsnivå som är låg, säger Carola Dahlqvist.

Det är väl ingen anledning att inte följa lagen?

– Det är klart att vi ska följa lagen. Men vi kommer alltid att behöva skyddsåtgärder, annars kan de inte vistas i en gruppbostad.

Senast den 20 juni ska kommunen ha redovisat sina åtgärder.

SVT har tidigare även pratat med en anhörig till mannen, hör honom berätta i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Någonting har ju hänt, säger en anhörig till den inlåste mannen. Foto: SVT Design

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer