Växjö – Utgrävning med plats för överraskning

Uppdaterad
Publicerad

Gravfältet var känt sedan tidigare, men att det var så stort är en upptäckt som denna sommar bildar grund för en fortsatt utgrävning med samtliga tre länsmuseer i Småland inblandade.

Gravfältet är beläget vid Växjö flygplats. Redan före undersökningen kände man till att det fanns ett stenblock med inhuggna skålgropar på platsen, liksom att det fanns ett gravfält i närheten.

Vid de inledande undersökningarna hittades flera gravar som inte var registrerade sedan tidigare. De nyupptäckta gravarna visade sig höra till gravfältet som alltså är betydligt större än man tidigare trott.

Den arkeologiska undersökningen ska nu försöka ta reda på hur många gravar som finns inom området och vilka olika gravtyper som finns där. Man ska också ta reda på om det finns andra slags anläggningar och konstruktioner inom gravområdet.

Arbetet görs av Smålands museum i samarbete med Kalmar läns museum och Jönköpings läns museum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.