Växjöbo döms till ett års fängelse för våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

En man i 25-årsåldern våldtog sin vän under en resa till Öland. Nu döms han för våldtäkt, mindre grovt brott, till ett års fängelse.

I våras hyrde en grupp ungdomar ett hus på Öland för att festa. Både den målsägande kvinnan och gärningsmannen medverkade på festen, och kände varandra sedan tidigare.

På natten när kvinnan skulle gå och sova tillsammans med den vän hon delade rum med, befann sig mannen i rummet. Både hon och vännen bad honom att gå men han vägrade.

Två fingrar i underlivet

Av domen framgår att mannen ska ha lovat kvinnorna att inte röra någon av dem och lagt sig i dubbelsängen bredvid målsägande. När den andra kvinnan somnat började han tafsa på målsägandes kropp och förde in två fingrar i hennes underliv. Flera gånger uttryckte kvinnan att hon inte ville att han skulle ta på henne.

”Hörde henne inte säga nej”

Enligt mannen uppfattade han det som att målsägande ville kela med honom samt att han inte hörde att hon sa nej.

Tingsrätten bedömer kvinnans berättelse som trovärdig samt att den får stöd av vittnesuppgifter. De tar också med i bedömningen att när mannen blev konfronterad om händelsen av kvinnan, via chattmeddelande, motsade han sig inte vad som han hade hänt utan bad i stället om ursäkt för sitt agerande.

Mannen döms av Växjö tingsrätt till ett års fängelse för våldtäkt, mindre grovt brott. Han ska även betala 85 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Tingsrätten bedömer brottet som mindre grovt då det bland annat inte förekommit något våld och gärningen inte orsakade målsägande någon fysisk smärta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.