Abdi-Noor Mohamed från Växjö prisas för sitt engagemang i integration och mänskliga rättigheter

Växjöbon Abdi-Noor Mohamed får Unesco-stipendium

Publicerad

Abdi-Noor Mohamed från Växjö är årets Unesco LUCS-stipendiat för sitt engagemang i integration och mänskliga rättigheter.

Han är författare, journalist, folkbildare och aktivist för mänskliga rättigheter. Nu belönas Abdi-Noor Mohamed, ursprungligen från Somalia, för sina insatser av föreningen Unesco LUCS med ett stipendium på 10 000 kronor.

– Det känns så bra och roligt att jag blir uppmärksammad, säger Abdi-Noor Mohamed. 

I ungefär tio år har han bott i Sverige och bland annat startat ett mobilt museum och Migrations Memories Center med utgångspunkt i Kronoberg.

Vill hjälpa andra

Mellan 2015 och 2016 bedrev han ett projekt om somaliskt kulturarv i Sverige tillsammans med Unesco-professorn Cornelius Holtorf på Linnéuniversitetet i Växjö. Nu jobbar Abdi-Noor Mohamed bland annat med att integrera nyanlända i jobb och egenföretagande.

– Min vision är ett mångkulturellt samhälle. Nyanlända behöver bli självständiga istället för att leva på välfärden, det är så man blir en del av det svenska samhället. Jag vill hjälpa andra, säger han.

Grundade nätverk för fred

I Somalia var Abdi-Noor Mohamed 1998 en av grundarna till ett nätverk för fred och mänskliga rättigheter, och han har skrivit flera böcker om fredsprocessen och kvinnlig könsstympning.

Utdelningen av stipendiet sker den 13 april.

Föreningen Unesco LUCS (Lokalt Enescocenter för samverkan) invigdes 2014 och ingår i samarbete med Unesco och Svenska Unescorådet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer