Ung man åtalad för bankattacker – dom kommer idag

Uppdaterad
Publicerad

En 18-åring i Växjö är åtalad för storskaliga datorattacker mot Nordea och Swedbank, som kostade dem miljoner. Enligt åklagaren tyder mycket på att han utfört ytterligare 2.400 attacker. Men om hon får bestämma döms han bara till villkorlig dom.

– Det viktiga är snarare att visa att samhället kan utreda den här typen av brott och att det kommer en dom där det står att det är grovt dataintrång att angripa banker på det här sättet, säger kammaråklagare Anna Svedin till TT inför domen, som väntas i Växjö tingsrätt i eftermiddag.

Det finns två orsaker till att hon bara yrkat på villkorlig dom: Dels var den åtalade bara 16 år när attackerna utfördes för två år sedan, dels har utredningen dragit ut på tiden.

Genombrott i somras

Polisen kom den då 16-årige pojken snabbt på spåren och tillslag gjordes hemma hos honom redan i november 2015. Men det riktigt stora genombrottet i utredningen kom i somras, då brittisk polis lokaliserade administratören till den tjänst som användes vid attackerna. Fransk polis kunde sedan lokalisera den server som använts och resultatet blev att svensk polis fick uppgifter om samtliga ddos-attacker som utförts av det alias som var kopplat till den småländske tonåringens mejlkonto, mer än 2.400 stycken mot olika mål under tre månaders tid.

TT: Varför omfattar inte åtalet fler av attackerna?

– Hade vi fått det här tidigare hade det varit möjligt att gå vidare med det, men det här kom alldeles för sent och det hade varit omöjligt för oss att i efterhand spåra alla de här attackerna, säger åklagare Anna Svedin.

I dag har den åtalade hunnit fylla 18 år. Han erkänner att han försökte genomföra överbelastningsattacker, men hävdar att han inte hade tillgång till så stor datakraft att han ensam kunde orsaka att bankernas hemsidor gick ner. Den åtalades hypotes är att andra personer attackerade bankerna samtidigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.