Foto: Per Wiklund /Bildbyrån

Vipers vapen: En karelsk vägg

Uppdaterad
Publicerad

Han har redan spikat igen mot Faluns stjärnor en gång den här säsongen. Då blev det VM-guld.

I dag hoppas Växjö att finländske målvakten Eero Kosonen ska göra om det i SM-finalen.

– Han är bäst i världen, det saknar motstycke, säger Växjös lagkapten Filip Kjellsson.

Det blev Finland som tog hem VM-guldet i december, efter straffavgörande i finalen mot Sverige. Stor del i framgången hade en 193 centimeter lång målvakt från Villmanstrand, i Södra Karelen.

I dag spelar hans Växjö SM-final mot storfavoriten Falun. Ett Falun som hade sex spelare med i VM-finalen.

Växjö Vipers i SM-final 2017

– Det skulle inte vara fel att ta ytterligare ett guld, men det krävs att vi gör en riktig bra match. Jag tror dock inte att jag kan ta med mig så himla mycket från VM-finalen, det här är en helt ny match, säger Eero Kosonen.

Lugnast i laget

Hans lagkamrat Filip Kjellsson tror dock att VM-finalen, tillsammans med Växjös två segrar mot Falun under grundserien, kan få betydelse.

– Deras toppspelare har ju varit med om att han i princip har spikat igen. Får han en bra start kan det kanske sätta sig i huvudet på dem, säger Filip Kjellsson.

Han tror också att Kosonens rutin från stora matcher, något som de flesta andra i laget saknar, kan bli viktig.

– Det är en otrolig person och verkligen den lugnaste i laget, väldigt fokuserad. Han pratar inte ofta, men när han gör det så lyssnar folk verkligen. Han skapar verkligen ett lugn, säger Kjellsson.

”Ändå vuxna män”

Själv säger finländaren:

– Självklart försöker jag hjälpa till. Och om medspelarna ser att deras målis är lugn så är väl det bra. Men jag har inte gett några direkta tips, det är ändå vuxna män som vet hur man spelar, säger Eero Kosonen.

En som hoppas kunna besegra Kosonen är Faluns Alexander Galante Carlström.

– Det är klart att Kosonen är duktig, han är världens bästa målvakt. Han lever mycket på sin storlek, han är extremt lång och tar upp mycket av målet. Men det går att göra mål på honom också. Om bollen sitter där den ska sitta så kan inte ens han ta den. Hur duktig han än är, säger landslagsstjärnan.

Falun–Växjö startar klockan 15.15.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö Vipers i SM-final 2017

Mer i ämnet