Avdi Islami är medlem i stiftelsen Växjö muslimer. Foto: SVT

Växjös muslimer nöjda med beslutet: ”Visar att demokratin fungerar”

Uppdaterad
Publicerad

Växjös muslimer är inte förvånade över det beviljade tillståndet för böneutrop. ”Vi såg inte någon anledning till varför det inte skulle bli så”, säger Avdi Islami som är medlem i stiftelsen.

När polisen på tisdagen beviljade böneutrop från moskén i Växjö var det en nöjd men inte förvånad stiftelsemedlem som mötte SVT Nyheter Småland.

– Jag är inte förvånad överhuvudtaget. Vi såg inte någon anledning till varför det inte skulle bli så, säger Avdi Islami.

Böneutrop i Växjö

Någon oro kring att stiftelsen Växjös muslimer inte skulle beviljas tillstånd för böneutrop har inte funnits säger han.

– Hade det blivit ett beslut att vi inte fick det så hade det inte varit någon big deal. Böneutrop är inte det viktigaste inom islam utan det är mer en principfråga och nu ser vi att demokratin fungerar.

Hur känns det nu när beslutet är fattat?

– Det känns självklart bra för då vet man att man ändå räknas som samhällsmedborgare även om man tillhör en annan religion eller etnicitet, säger Avdi Islami.

När det första böneutropet kommer att äga rum är ännu inte bestämt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Böneutrop i Växjö

Mer i ämnet