Ett experiment i Moskogen utanför Kalmar där man gjort försök att använda växter för att ta upp gifter från petroleum i marken. Foto: Charlotte Marchand

Gräslök och humle ska suga gift ur marken

Uppdaterad
Publicerad

Växter som humle, svartsenap och gräslök har förmågan att suga upp gifter från förorenad mark.

Nu vill forskare vid Linnéuniversitetet i Kalmar plantera växterna vid gamla glasbruk för att dränera marken från gifter.

Just nu pågår ett projekt vid det gamla glasbruket i Boda. Forskare vid Linnéuniversitetet vill utveckla metoder för att så småningom kunna återanvända det miljöfarliga avfall som finns kvar i marken, efter det att stora avfallsmassor har transporterats bort under åren. Det handlar om tungmetaller som bly, kadmium och arsenik.

Det är rester av dessa farliga gifter forskarna med William Hogland i spetsen, i slutändan hoppas kunna återvinna med hjälp av växter som humle, svartsenap och gräslök.

Utvinna bly ur växterna

En av dem som är engagerad i arbetet med växterna är doktoranden Charlotte Marchand från universitetet i Montreal i Kanada. Hon undersöker olika växters förmåga att suga åt sig gifter och letar efter den växt som lämpar sig bäst.

I en framtid tänker man sig sedan att växterna ska brännas och att man ur askan ska kunna återvinna till exempel bly.

En odling av växter på förorenad mark kallas fytopark och ska vara en trevlig plats för allmänheten. Här ska besökare kunna få ta del av glaskonst i kombination med att få mer vetenskaplig kunskap om återvinning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.