Entusiasterna jublar när handpappersbruket i Lessebo får nytt liv

Publicerad

I dag tog studieförbundet Vuxenskolan i Kronoberg formellt över ansvaret för handpappersbruket i Lessebo, en verksamhet som har mer än 300-år på nacken.

Britt-Louise Berndtsson – ordförande för studieförbundet Vuxenskolan i Kronobergs län – var full av förväntan i dag när ansvaret för det anrika handpappersbruket i Lessebo övertogs av Vuxenskolan.

– Jag är jätteglad och lättad och det är spännande. Vi har fått flera glada tillrop sedan vi äntligen kunde släppa hemligheten att vi jobbade med det här. Och då känns det som om att vi redan bidrar till en framtidstro.

Lessebo

Det har tillverkats papper i det gamla handpappersbruket i Lessebo i 300 år. Verksamheten här har legat nere sedan förra sommaren, men nu ska lokalerna inom kort fyllas med verksamhet då Vuxenskolan flyttar in i lokalerna.

Göran Johansson är styrelseordförande vid Lessebo Paper och mycket glad över att verksamheten har räddas för framtiden

– Det är oerhört viktigt att bevara ett sådant här hantverk som är mer än 300 år, och att kunna föra det vidare. Det är känslan av papper som vi ska förmedla, det är ju ett helt annat värde i det här pappret. Det är samma som med glas som man kan förädla. Det är ju en kvalitetsskillnad och det är många människor som upptäcker den kvalitetsskillnaden i det här papperet och vill bevara den säger Göran Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lessebo

Mer i ämnet