Linnestudenterna Linus Bergström och Angelica Rosell. Foto: Kaisa Andersson/Jonas Ljungdahl

”Vi borde veta bättre vid det här laget”

Publicerad

Händelsen där en kvinnlig student blev fasthållen och vars kropp användes av fyra män för att städa ett bord får flera studenter att reagera.

”Jag tänker att det är väldigt kränkande och förnedrande behandling” säger Angelica Rosell, socionomstudent i Kalmar.

Hon säger att hon blir chockad när hon hör om händelsen, som lett till en polisanmälan mot fyra män om olaga tvång.

– Jag trodde de här traditionerna var utrotade. Vi pratar ju mycket om respekt och jämställdhet och jag tycker att vi blivit mer medvetna. Det känns som att vi borde veta bättre vid det här laget, säger Angelica Rosell.

Hon själv har valt att inte vara med i någon av Linnéstudenternas studentföreningar – just för att slippa att hamna i liknande situationer.

– Jag inte vill riskera att hamna i en situation där grupptryck och ofta alkohol spelar in och man gör saker man egentligen inte känner sig bekväm med, där andra trycker på, säger hon.

”Vissa traditioner kan vara bra”

Linus Bergström är lärarstudent på Linnéuniversitetet i Kalmar och tycker även han att det är fel att kvinnan ska ha tvingats att vara med på städtraditionen. Samtidigt ser han att frivilliga studenttraditioner fyller sitt syfte.

– Vissa traditioner kan vara bra, men man får se till att de inte kränker någon eller går över gränsen. Vissa av dem är lite omogna, och den här tycker jag väl är det, säger han.

Finns det inte en risk att det kan gå över gränsen, även om det är frivilligt från början?

– Ofta är det alkohol inblandat och då är det lätt att det går över gränsen. Det är väldigt sällan de är nyktra när sådana här aktiviteter pågår, så visst, det är problematiskt.

Måste diskutera gränser

Studenten Angelica Rosell tycker att händelsen i helgen bör väcka en diskussion bland studentföreningarna.

– Vi behöver prata mer om var gränserna går. De här killarna har säkert tänkt att de inte utsatt henne för något, men hon känner sig ju troligtvis ganska utsatt mot fyra killar. Att hon behöver använda sin kropp på ett så förnedrande sätt, jag tycker det är jättehemskt faktiskt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.