Stefan Möller vittnar om de tuffa arbetsförhållandena efter branden på möbelfabriken i Järnforsen. Foto: SVT

Fabriksanställd: ”Vi gick som på en öppen anstalt”

Publicerad

För snart tre månader sedan brann möbelfabriken i Järnforsen ned. Det har varit en tuff tid för anställda på fabriken som vittnar om dåliga arbetsförhållande tiden efter branden.

Det var den 1:e maj tidigare i år som Järnforsens stoppmöblers fabrik till stora delar brann ned. Efter om och men stängdes fabriken i Järnforsen ned för gott och anställda hade en oviss framtid framför sig.

– Det var psykiskt påfrestande. Det jobbigaste var att vi bara fick sitta och glo utanför fabriken, säger Stefan Möller deltidsbrandman och anställd på möbelfabriken.

Hur då menar du?

– Vi var som på en öppen anstalt fast utan fotbojor. Vi fick inte lämna området utan bara promenera runt fabriken längs med väggen, säger Stefan Möller.

TV: Se hela intervjun här

– Det var tufft att sitta här inne åtta timmar om dagen, du kan föreställa dig själv, fortsätter han.

SVT Nyheter Småland har sökt vd:n på Järnforsens stoppmöbler utan framgång.

– Vi anställda har fått hålla varandra vid gott mod och talat ut om våra känslor efter branden. Det har varit upp och ner, säger Möller.

LÄS MER: Kraftig brand rasar i industribyggnad

Anställda hjälptes åt för att hitta nya jobb

Mitt i all dysterhet för inblandade klarnade nyligen ett solsken till. Av 17 anställda på produktionen har alla förutom en fått ett nytt jobb i närheten av möbelfabriken.

– Nu känns det jättebra och skönt. Nu blir det att tillverka fönster men det kommer bli helt annorlunda, säger Stefan Möller.

– Men så här efteråt önskar vi att vi hade fått mer positiv feedback från ledningen. De kunde varit mer hjälpsamma.

LÄS MER: ”Om det brinner ner vore det en tragedi för orten”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.