Polisbil Foto: SVT Arkiv

”Vi har stenhård prioritering under sommaren”

Uppdaterad
Publicerad
Fyra män hamnade i bråk – men ingen kunde gripas. Det fanns för få poliser i tjänst.

Tomas Hermander är kommissarie vid polisen i Kronoberg, han förklarar gårdagens händelse i Braås, då det bara fanns fyra poliser som tjänstgjorde i Växjö. Med ett utspritt bevakningsområde och mindre bemanning gör att polisen får omprioritera arbetet under sommaren.

– Nu i sommar har vi stenhård prioritering, så det kan dröja innan vi kallar till förhör eftersom vi tar de frihetsberövade i första hand, säger kommissarie Tomas Hermander.

Enligt honom är det inget nytt att polisen gör så under sommaren, eftersom polisen som regel har lägre bemanning då. Men han säger att det är extremt just i år.

– Vi kan omorganisera och börja med nya metoder, men till syvende och sist handlar det om resurser. Med ett visst antal poliser så hamnar tryggheten på en viss nivå, säger Tomas Hermander.

Sydöstra regionen skiljer sig

Enligt honom har arbetet förändras sedan de tre gamla polismyndigheterna slogs ihop till en stor, eftersom de nu behöver ta hänsyn till samtliga områden, trots att behoven ser olika ut.

– Händer något i Malmö, behöver fler åka dit och då slår det mot de kommuner som inte har lika grova brott, men ändå brott som måste utredas, säger Tomas Hermander.

– Dessutom har vi här i sydöstra Götaland ansvar för 54 procent av regionens yta. Det är långa avstånd i vårt bevakningsområde som sträcker sig från Västervik till Karlskrona. Även om det inte är handgranater vi ska ta hand om så måste vi ha fler poliser för att täcka bevakningsområdet på ett bra sätt, säger han.

Omorganisationen har påverkat

– Tanken med hela omorganisationen var ju att vi skulle komma närmre folket, men det tycker jag inte att vi har gjort, säger kommissarie Ulf Karlsson i Kalmar. Men sedan är det ju förstås en inkörsperiod med den nya omorganisationen.

Ulf Karlsson har jobbat i snart 40 år som polis och han minns hur arbetet som närpolis brukade se ut.

– Då hade vi ju en nära kontakt med både de som ställde till det och de som blev utsatta. Man byggde upp en relation med båda sidor och det är det jag tror behövs även framåt, tillägger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer