Växjö Lakers Janne Karlsson var huvudtränare 2012. Här i elitseriematchen mellan Växjö Lakers och Frölunda HC på Vida Arena i september 2012. Foto: Patric Söderström/TT

”Vi kommer aldrig bli som Skellefteå”

Uppdaterad
Publicerad

Janne Karlsson var en av tränarna som förde Växjö Lakers upp i högsta eliten. Nu har han ansvar för att klubbens ungdomsverksamhet följer efter, men det är lång väg kvar.

Vi träffar utvecklingschefen för junior- och ungdomsverksamheten i Växjö Lakers, Janne Karlsson, för att prata nutid och framtid. Han berättar om en hockeyresa som gått så snabbt att ungdomsverksamheten inte riktigt hängt med.

–Jag minns när jag var tränare i Lakers från 2007 och framåt, då var det mycket fokus på a-laget hela tiden och ungdomssidan har inte riktigt hängt med.

Annan kultur

Janne Karlsson menar att det tar tid att bygga en hockeykultur i en stad som tidigare mest upplevt framgångar med andra idrotter som fotboll, friidrott och inte minst tennis.

– Vi kommer aldrig bli som Skellefteå. Vi har en helt annan kultur här än i Skellefteå. Vi kan inte få det som Frölunda har. De är bortskämda med att ha ett otroligt upptagningsområde med massor av småklubbar runt omkring.

Vad fattas för att ni ska kunna få ungdomar från Tingsryd, Ljungby eller Oskarshamn att söka sig till Lakers?

– Tiden. Gör vi rätt saker och försätter vara ett topplag i SHL som slåss om guldet varje år kommer det göra verksamheten bättre, även ungdomarnas. Så det som behövs är tiden, säger Janne Karlsson.

Fokus på tränarna

Den förre Lakerstränaren rekryterades förra året som utvecklingschef för junior och ungdomsverksamheten som en del i klubbens ungdomssatsning. Han vet att många är ivriga och vill se resultat snabbt men han vill inte sätta någon tidsplan för när målen ska vara nådda. Det gäller bland annat att hitta rätt tränare till rätt årskull.  

– Jag vill att vi ska ha så bra tränare som möjligt på alla årskullar. Jag tycker vi har otroligt bra folk idag. Vi kanske inte har den största kompetensen idag men det är upp till oss som klubb att utbilda föräldrarna som är tränare. Vi kommer bli bättre.

Vill behålla talangerna

Backen Calle Rosén med Växjö som moderklubb var en stor talang som valde att lämna klubben som 16-åring för att istället få sin hockeyutbildning i Göteborg och Frölunda. Idag spelar a-laget i högsta serien och träningsförutsättningarna med ny ishall ser helt annorlunda ut.

Behåller ni dagens talanger som Calle Rosén?

– Jag tror definitivt att vi är tillräckligt bra för att de ska stanna kvar och ha alla möjligheter här. Risken är mycket mindre att vi ska tappa talangerna idag än det var då, när Calle Rosén lämnade oss, avslutar Janne Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.