”Vi måste skapa ett större intresse”

Uppdaterad
Publicerad

HV 71 i Jönköping har spelat i högsta serien i över 30 år men har ingen träning för enbart flickor, mer än på elitnivå.

Sara Jacobsson spelar i elitlaget och säger att underlaget är skralt och att krafttag måste tas för att kunna behålla ett damelitlag på sikt.

– Det är ju så få tjejer som spelar så det är svårt att få organiserad träning bara för dem. Det finns en handfull tjejer i ungdomslagen som spelar, men det räcker ju inte för att vi ska kunna bygga en bredare verksamhet utan vi måste rekrytera nya tjejer och visa att det är okej för tjejer att spela hockey, säger Sara Jacobsson.

Hur ska ni bära er åt då?

– Just nu håller vi på med ett projekt och föreläser ute i skolor och jag hoppas att jag som spelare på elitnivå, ska kunna fungera som förebild.

Men kan det inte vara så att tjejer inte riktigt vågar sig på hockey bara för att de vet att de får spela med killarna?

– Absolut, så kan det vara. Jag tror det behövs ganska mycket skinn på näsan för att ta sig in och spela med killarna. Och det kan ju vara så att det är ett gäng tjejer som börjar och så hoppar flera av och så står du där ensam och väljer då själv också att sluta, säger Sara Jacobsson.

Men skulle du vilja ha någon förändring här?

– Ja, visst skulle det vara kul att skapa ett större intresse bland tjejer och ha speciella tjejträningar, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hockey för tjejer

Mer i ämnet