Foto: Björn Larsson Rosvall/TT, Olof Peterson/SVT

”Vi visste ingenting” – Så har iva-vården förändrats på ett halvår

Publicerad

Från osäkerhet och stress, till en allt bättre behandling. SVT besökte sjukhuset i Växjö för att se framstegen som hjälper de svårast sjuka covidpatienterna – och personalen som vårdar dem.

– Vi har lärt oss jättemycket. Det vi stod inför i våras var att vi inte visste någonting, säger Therese Paldan, verksamhetschef på anestesikliniken där intensivvårdsavdelningen (iva) ingår. Hittills har 40 covidpatienter vårdats här.

I dag överlever fler covidsjuka som får sjukhusvård i Sverige. I mars var 20 procent av dem som sjukhusvårdats döda efter 14 dagar. I oktober hade den siffran sjunkit till 8,7 procent, enligt Socialstyrelsen.

Färre patienter läggs in i respirator nu – och vårdtiderna för intensivvårdspatienter har blivit kortare.

Framsteg inom sjukvården

Trots att sjukvården i Kronobergs län är under press under andra vågen covidsmitta, är ett ljus i mörkret framstegen inom sjukvården. Till skillnad från i mars vet man mer om vilka läkemedel och metoder som har effekt, och när man ska sätta in dem.

SVT besökte intensivvårdsavdelningen i Växjö, där situationen för både patienter och personal har förbättrats – se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.