Foto: TT

4 000 firar Victoria på Solliden

Uppdaterad
Publicerad

Kronprinsessan Victoria firar sin 39:e födelsedag i dag på Solliden på Öland. Det är fullt med folk på plats, vid tvåtiden inleddes firandet med att kungaparet och kronprinsessparet tog emot allmänheten.

Öland visade upp sig från sin somrigaste sida när kronprinsessan Victorias födelsedagsfest drog igång utanför Sollidens slott.

Som vanligt ledde pappa kungen de samlade åhörarna i ett fyrfaldigt leve och tog initiativ till ”Ja må hon leva” för födelsedagsbarnet. Kronprinsessan, klädd i en vit klänning, noterade att hon kände igen många i publiken som återkommer till födelsedagsfirandet år efter år.

– Det är alltid ett lika kärt återseende, det är något som verkligen, verkligen värmer, sade kronprinsessan.

Debut för prins Oscar

På plats var även drottningen, prins Daniel och barnen, prinsessan Estelle och prins Oscar. Den sistnämnde gjorde debut i sammanhanget. Det gjorde att kungafamiljen blev några minuter sen.

– Ni vet hur det är med småbarnsfamiljer, skämtade kungen.

Därefter gick kungafamiljen runt bland publiken och hälsade och tog emot gratulationer, rosor och spettekakor. Kalaset hade i sedvanlig ordning lockat tusentals gratulanter från landets alla hörn, och flera erfarna hovreportrar sade att de aldrig sett så mycket folk på plats förut. Hovet bekräftade senare intrycket, 4 000 personer är nytt rekord.

Skyltfönster för Öland

Senare väntade festligheterna på Borgholms idrottsplats med flera artistuppträdanden, bland annat av Molly Pettersson Hammar, Lisa Miskovsky och Melodifestivalvinnaren Frans. På kvällens program stod också utdelning av Victoriastipendiet, som i år gick till hockeymålvakten Henrik Lundqvist. New York Rangers och Tre Kronors puckstoppare gjorde sitt första besök till Öland och berättade att hans dotter var väldigt ivrigt eftersom hon tycker mycket om prinsessor.

– Det är väldigt hedrande att få det här priset. Det är bara att titta på listan över vilka som fått det tidigare så ser man att det är en väldigt fin skara, sade Lundqvist.

Borgolms kommunalråd Ilko Corkovic (S) säger att han är mycket tacksam över att kronprinsessan fortsättningsvis vill fira sin födelsedag hos dem.

– Öland får synas i rutan på bästa sändningstid och firandet lockar besökare från hela landet. Jag är så stolt att jag själv bjudit in kommunalråd från andra kommuner i Sverige för att få skryta lite, säger Corkovic och skrattar.

Senaste 10 årens stipendiater

2016: Henrik Lundqvist, målvakt i hockeylaget New York Rangers, landslagsspelare

2015: Sarah Sjöström, simmare

2014: Sveriges skidstafettlag, både damer och herrar

2013: Johan Olsson, längdskidåkning

2012: Anette Norberg, curling

2011: Daniel och Henrik Sedin, ishockey

2010: Charlotte Kalla, längdskidåkning

2009: Helena Jonsson, skidskydde

2008: Susanna Kallur, friidrott

2007: Henrik Larsson, fotboll

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.