Mona Lindqvist och Linus Engberg testar videomöten med patienter i Region Kronoberg Foto: SVT

Videomöte med vården prövas i Region Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

I Region Kronoberg är man i startgroparna till att kunna erbjuda vårdmöten via länk, så kallade videomöten. Det görs för att öka tillgängligheten i vården , men samtidigt kommer det inte att vara möjligt för patienterna själva att boka in ett vårdbesök.

Pilotprojektet med videomöten inom Region Kronoberg är i full gång. Planen är att dessa successivt sedan ska in i alla vårdverksamheter i början av 2019.

Underlätta för patienterna

– Det är en efterfrågan bland våra patienter, och även vårdpersonal säger att det här skulle vara ett bra sätt att ha kontakt med patienterna. Det ökar ju tillgängligheten. Patienterna slipper resa, många åker hit för ett kortare besök och kanske har lagt många timmar på att ta sig hit, säger Mona Lindqvist, verksamhetsutvecklare Region Kronoberg.

Bokning av videomöten

Patienten kan ansluta sig till videomötet på två sätt. Via 1177 Vårdguiden eller Region Kronobergs app Min hälsa. Och genom inloggning via Bank-ID identifierar man sig.

Men för att boka in mötet krävs en dialog med vården först.

– De här mötena bokar man på ett traditionellt sätt genom kontakt med vården och kommer överens om att det är ett videobesök den här gången istället för ett fysiskt besök. Så man kan alltså inte själv gå in och boka sig en tid utan det gör man efter en överenskommelse med vårdpersonalen, säger Mona Lindqvist.

Varför är det så?

– Ja det är en resursfråga. Skulle vi släppa alla våra tider vi har så skulle vi inte kunna ta emot de patienterna som verkligen behöver komma till oss.

Videomöten prövas

Linus Engberg arbetar som sjukhuskurator och har börjat testa att ha en del av de inbokade patientbesöken via videomöten. Hittills har det handlat om planerade återbesök.

– Patienternas behov ser ju olika ut beroende på vad som hänt och omständigheter och livet i övrigt och då försäker vi vara flexibla och öppna upp oss så gott vi kan.

I vilka lägen passar ett videomöte då?

– Det är olika, man får göra en behovsbedömning. Sen är det ju också en önskan från patienten. Om patienten vill ha en sådan kontaktväg så är det ju jättebra om vi kan möta det, säger Linus Engberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.