Vildsvin intar Strömsnäsbruk: ”De har blivit smartare”

Publicerad

Vildsvin som tar sig in i de centrala delarna av Strömsnäsbruk och bökar runt och förstör för fastighetsägare har blivit ett stort problem i Markaryds kommun. Nu lovar kommunen att agera.

Fotbollsplaner, stugområden och privata villatomter är populära ställen för vildsvinen att vistas på. Och spåren efter deras framfart är tydliga. Förstörda gräsytor och på vissa håll har svinen även gått hårt åt självgående gräsklippare.

Problemet är inte nytt

John Karlsson är miljö och byggchef på Markaryds kommun. Han ser allvarligt på ”vildsvinsplågan”.

– Det är inget nytt problem, vi har mycket vildsvin i våra skogar. Men det som vi ser allvarligt på är att de börjar ge sig in i tätbebyggda områden och förstöra. De har också blivit smartare och lärt sig var det är säkert att vistas, säger John Karlsson.

Vill inte skjuta i tätorten

Det finns olika sätt att bli av med vildsvinen. Det ena är att jägare får tillstånd att skjuta dem, men att skjuta inne i tätbebyggt område är ingen metod som John Karlsson direkt förespråkar.

– Vi kan inte gå in i ett villaområde och skjuta skarpt, det är för farligt. Vi kommer istället att köpa in en speciell vildsvinsfälla som om allt går enligt planerna kan komma att vara på plats om två månader.

Med de här åtgärderna räknar kommunen med att problemen med vildsvin i tätorten ska minska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Markaryd

Mer i ämnet