Vilhelm Moberg-statyn som den såg ut innan den förstördes Foto: Vimmerby kommun

Vilhelm Moberg-staty vandaliserad i Emmaboda

Uppdaterad
Publicerad

Drygt två månader efter invigningen av Vilhelm Moberg-statyn i Emmaboda har monumentet vandaliserats: styret på cykeln har brutits av.

– Det verkar vara ren skadegörelse, säger Jan Dzedins, verksamhetschef för kultur i kommunen.

– Det är cykelstyret som är avbrutet i två delar. Delarna låg kvar på marken när kommunpersonal hittade det i morse. Det verkar vara ren skadegörelse, säger Jan Dzedins.

Statyn uppfördes när stationsområdet gjordes om nyligen och statyn invigdes i somras.

Kostnader utreds

Nu utreder kommunen vad det kostar att reparera skadan och hur lång tid det kan ta. Samtidigt överväger kommunen om det också måste till åtgärder för att inte liknande sak ska hända igen.

– Vi måste ju titta på det med så klart. Jag tycker det är jättetråkigt att det sker. Det tar tid och kostnader från annat och jag tror inte att de som gör det förstår vad de gör. Både vad det gäller kulturarvet efter Vilhelm Moberg och de faktiska kostnaderna, säger Jan Dzedins.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.