Pernilla Tornéus (M) är besviken över Växjös placering. Foto: Region Kronoberg/TT

Vill bli bäst i landet – har tappat 150 placeringar

Uppdaterad
Publicerad

Växjö ska bli landets bästa skolkommun år 2020. Den ambitionen uttryckte kommunens ledande politiker i våras. Men i dag kom ett rejält bakslag när Lärarförbundets rankning presenterades.

Växjö kommun har i Lärarförbundets rankning 2017 trillat ner från plats 186 till plats 191. År 2011 låg Växjö på plats 40, sedan dess har kommunen tappat placeringar varje år.

I somras skrev utbildningsnämndens blågröna politiker att Växjö skulle bli landets bästa skolkommun 2020.

Skolrankningen i Småland

– Jag är givetvis inte alls nöjd och glad utan det är bekymmersamt. Men man får inte tappa ambitionen, även om det går motigt. Det behövs göras fler insatser och vi behöver titta på hur andra gör, säger Pernilla Tornéus (M), ordförande i utbildningsnämnden.

Ingen skuld på lärarna

Malin Lauber (S) är vice ordförande i utbildningsnämnden. Hon menar att resultatet beror på för lite resurser.

– Det här är ett misslyckande i politiken. Jag är glad att majoriteten vaknade efter förra året och har börjat satsa mer. Men i många år prioriterades inte skolan, säger hon.

Samtidigt hoppas hon att kommunens lärare inte tar på sig skulden.

– Jag vet att lärarna gör ett jättejobb och jobbar på som bara den. Men jag hoppas att de inte tar detta på sig utan ser att det faktiskt är ett politiskt ansvar.

Satsningar på gång

Nu ska resultatet analyseras, rankningen innehåller 13 olika parametrar. Pernilla Tornéus (M) menar att det gjorts satsningar som inte slagit igenom i rankningen än. Det handlar bland annat om en satsning på tidiga insatser gentemot elever och en egen satsning på att utbilda speciallärare och specialpedagoger.

– Det arbete som är på gång börjar ge resultat, men vissa saker tar längre tid. Det kanske inte ger resultat till nästa år heller, men alla de här stegen kan vi förhoppningsvis se resultat av år 2020.

Malin Lauber (S) tror att resurserna skulle behöva fördelas annorlunda mellan skolorna än de gör i dag.

– Vi har ett nytt resursfördelningssystem som ska utvärderas nu. Men jag tror att vi behöver vikta det mer, så att de barnen som får mest är de som behöver det mest. En likvärdig skola är en framgångsfaktor, säger hon.

Växjös placering genom åren

2011: 40

2012: 85

2013: 86

2014: 104

2015: 108

2016: 186

2017: 191

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolrankningen i Småland

Mer i ämnet