Dan Nilsson (S) vill tillsammans med C och MP styra Västerviks kommun i minoritet. Foto: SVT

S, C och MP vill fortsätta styra Västervik i minoritet

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet som de senaste fyra åren styrt Västervik i majoritet vill fortsätta styra fyra år till men nu i minoritet.

Det är i ett gemensamt pressmeddelande de tre partierna under onsdagen säger att de vill styra tillsammans. Det är undertecknat av Anna Bodjo (MP), Dan Nilsson (S) och Conny Tyrberg (C).

– Vi har fört breda politiska samtal. Centerpartiet har väntat med att ge besked i den här frågan men när de nu bestämt sig vill vi tillsammans gå ut med vår vilja att styra tillsammans, säger Dan Nilsson (S), nuvarande ordförande i kommunstyrelsen, till SVT Nyheter Småland.

Val 2018 – #dinröst

De tre partierna har styrt kommunen den gångna mandatperioden men då i majoritet. Nu tar samtal vid där de tre tvingas söka stöd från andra partier för att få en acceptans för sin vilja att styra i minoritet.

– Ja, det är ett helt annat läge nu. Det kommer att krävas sakpolitiska diskussioner med andra partier.

Måste få stöd från andra partier

Nu tar djupare förhandlingar vid enligt Dan Nilsson. Inte minst när det gäller att få igenom en budget för kommunen skulle de tre behöva stöd från andra partier.

Som valet utföll har Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet idag 25 mandat i fullmäktige. Alla övriga partier har tillsammans 32.

Varför har ni inte tagit in något av de andra partierna i ert förslag till styre, för att nå majoritet?

– Vi tycker att vi tre är de som har bäst förutsättning att styra tillsammans, säger Dan Nilsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet