Brandbil Foto: Pontus Lundahl/TT

Villabrand i Ruda misstänks vara anlagd

Uppdaterad
Publicerad

En brand startade i en villa i centrala Ruda på torsdagseftermiddagen. Huset tros vara obebott, och polisen misstänker att branden är anlagd.

Vid 14.50 på torsdagseftermiddagen kom larmet om en brand i en villa i Ruda, Högsby kommun. När räddningstjänsten kom till platsen var byggnaden övertänd.

Branden tros ha startat på bottenvåningen och spridit sig till vindsplan.

– Det brann på vinden när vi kom fram men då hade det brunnit i resten av huset också. Det handlar om en sent upptäckt brand, säger Sabine Hedlund, inre befäl på räddningstjänsten i Högsby.

Ingen person ska ha kommit till skada och huset tros vara obebott.

– Enligt de bilder jag sett så ser det ganska tomt ut, så det gör att man tror att det är obebott. Vi vet vem ägaren är men har inte fått tag på ägaren ännu, säger Sabine Hedlund.

Polisen misstänker att branden är anlagd, och har därför upprättat en anmälan om mordbrand. Det är ännu oklart vad som lett fram till misstanken.

– Om vi inte vet hur branden har startat och vi vill ha dit tekniker så rubricerar man det ofta som mordbrand, säger Fredrik Bratt, pressinformatör på polisens ledningscentral.

Platsen är nu avspärrad och polisen kommer att göra en brandplatsundersökning så fort det är möjligt. Räddningstjänsten var vid 17.30 fortfarande kvar på platsen och släckte, men hade då branden under kontroll.

– Vi kommer snart gå övergå i ett eftersläckningsskede. Det är en totalskada på huset och vi beräknar att vi kan behöva stanna för bevakning över natten för att se att det inte blossar upp på nytt, säger Sabine Hedlund.

Villan ligger i ett område med flera hus, men enligt räddningstjänsten förelåg aldrig någon spridningsrisk till andra byggnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.