Hans dotter blev utnyttjad på förskolan

Uppdaterad
Publicerad

Pelles dotter blev utnyttjad sexuellt på en förskola i norra Småland. Han känner nu med alla föräldrar till barnen i Högsby, som går igenom samma helvete som han.

– Allra helst ville jag bara hämta ett basebollträ. Och klå upp karldjäveln, grundligt.

Så beskriver Pelle hur han kände det den där gången när dottern kom hem från dagis och berättade att föreståndaren hade pillat på hennes underliv.

– Först var det ju sådana primitiva känslor. Men sen fick jag besinna mig. För dotterns skull, säger han.

Det har gått flera år sedan den där dagen som dottern berättade att en i personalen hade pillat på henne, inne i vilrummet på förskolan i norra Småland.

Ingen fällande dom

Men Pelle minns sina egna känslor. Från hat och rädsla, till att bara ha ett fokus – nämligen dotters bästa.

För efter att de anmälde övergreppen så var hans och hustruns fokus att se till att hon tog så lite skada som möjligt. Trots det som hänt.

För Pelles dotters del blev det aldrig någon fällande dom för den man som var misstänkt för att ha förgirpit sig på henne. Det gick inte att bevisa och dotterns ord stod mot mannen som var misstänkt.

Lovade att inte hända igen

– Det enda och det riktiga som vi som föräldrar kunde göra var att berätta för henne att så som han gjort mot henne fick vuxna aldrig någonsin göra mot barn. Och vi lovade henne att hon aldrig skulle behöva råka ut för det igen.

Det löftet höll de.

I Högsby kommun finns det just nu föräldrar och barn som går igenom det som Pelle och hans dotter har gått igenom.

”Går igenom samma helvete”

För en 21-årig praktikant från en förskola är häktad sedan april månad, misstänkt för att ha förgripit sexuellt på 17 barn. Varav 15 från den förskola han praktiserat på.

– De går igenom samma helvete nu, som vi gjorde då. Men det jag känner är att det är viktigt att de bara tänker på sina barn. Så det som hänt inte blir värre, säger Pelle.

Pelle heter egentligen något annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sexövergrepp på förskola

Mer i ämnet