Tommy Linnér, ordförande i nomineringskommittén i Centerpartiet Kronoberg. Foto: Sven-Erik Svensson

(C) i Kronoberg: ”Ville ha förnyelse och föryngring”

Uppdaterad
Publicerad

Kronobergscenterns beslut att peta Eskil Erlandsson från riksdagslistan motiveras med att partitopparna i länet vill se en föryngring av partiet. Men åldersskillnaden mellan Erlandsson och nya listettan Per Schöldberg är inte större än fyra år.

Den nya länslistan, där 60-åriga partiveteranen och tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson alltså inte längre finns med, är framtagen av partidistriktets nomineringskommitté. Detta efter att kommittén gjort ett 25-tal intervjuer med toppolitiker inom centern i Kronobergs län.

– I och med att alla efterfrågar förnyelse och föryngring av listan, så måste man ju börja titta på vad vi har och vad det är de vill ha. Det vore nästan tjänstefel av nomineringskommittén att inte göra förändringar, säger Tommy Linnér, ordförande i kommittén till SVT.

Liten åldersskillnad

Den nya föreslagna listan toppas i stället av Växjös kommunalråd Per Schöldberg, 54 år. På andra plats återfinns tidigare riksdagsledamoten Karin Nilsson, 60 år från Tingsryd.

Blir det verkligen en föryngring när man toppar med en kandidat som är sex år yngre än den man petar?

– Ja, det blir det ju. Sen är ju en föryngring inte bara personligt åldersmässigt, utan det handlar om en föryngring av politiken. Centern har alltid varit förknippad med skogs- och jordbruksfrågor, och vi måste försöka hitta lite mer i vår politik nu.

”Bygger laget inför valet 2022”

Tommy Linnér poängterar även att trean och femman på listan, Gusten Mårtensson och Patrik Davidsson är 27 respektive 24 år gamla och att den nya listan innebär en satsning på föryngring på längre sikt.

– Vi bygger ju laget nu inför valet 2022. De här fem då ska fram till valet jobba i grupp, samtidigt ska de ju jobba med sina personvalskampanjer också. Till syvende sist är det ju väljarna som beslutar hur rangordning blir genom kryssen.

I dag har Centerpartiet Kronoberg en plats i riksdagen.

Rättelse

I en tidigare version av denna artikel uppgavs att Per Schöldberg var 56 år. Det stämmer inte. Artikeln är nu uppdaterad med korrekt information.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.