Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jonas Grahn hittade guld norr om Klavreström och kort därefter kom ett brittiskt bolag till platsen. Uppdrag granskning berättar den här veckan att intresset för att bryta mineraler i Sverige är stort. Foto: SVT

Jonas vill skydda guldfyndet från utländska bolag

Uppdaterad
Publicerad

När Jonas Grahn hittade guld norr om Klavreström i Uppvidinge kommun bestämde han sig för att muta in området, alltså se till att han har ensamrätt på att bryta guld i det området. Men ett brittiskt bolag fick då nys om guldfyndet och kom till platsen.

SVT:s Uppdrag granskning avslöjar den här veckan att jakten på mineraler har ökat i Sverige. På drygt 600 platser har aktörer och bolag sökt tillstånd att undersöka marker. Minst en tredjedel är utländska bolag.

Utländskt bolag kom dit

När företagaren Jonas Grahn hittade guld norr om Klavreström i Uppvidinge kommun dröjde det inte länge förrän han fick besök i området av ett brittiskt bolag.

– Då visste vi att de hade intresse i Vetlanda och Uppvidinge kommun, vi mutade in området för vi ville hinna före dem, säger Jonas Grahn.

”Påverkar omgivningen”

Jonas Grahn mutade in ett område på 40 hektar, det betyder att han har ensamrätt på att leta efter guld i området under några år. Men det är oklart om det kommer börja brytas guld i området av flera skäl.

– Först måste vi bevisa att det finns tillräckligt med mineraler för att kunna göra något. Även om det är tillräckligt med guld i mineralen så kanske vi inte gör något ändå. Gästerna som kommer till vår anläggning är ju naturintresserade och bryter man guld så påverkar det omgivningen, säger Jonas Grahn.

I klippet ovan berättar Jonas Grahn hur det gick till när han hittade guld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer