Foto: SVT

Vimmerby anställer Sveriges första regionförfattare

Uppdaterad
Publicerad

Vimmerby kommun kommer snart att rekrytera en författare med uppgiften att främja skrivandet och läsande i Kalmar län.

– Vimmerby kommun har fått ett uppdrag att utveckla litteraturen i länet och stötta både nuvarande och blivande författare, berättar Peter Högberg (S), medlem av stryrgruppen för Länslitteraturen.

Länslitteraturen har ett regionalt uppdrag att utveckla skrivandet i hela länet.  

Nu har kommunen beviljats 700 000 kronor från den statliga myndigheten Kulturrådet, för att under ett års tid anlita en författare och projektet sker alltså i samarbete med Länslitteraturen.

Etablerad författare

I augusti är rekryteringen tänkt att dra igång. Enligt Peter Högberg så är alla välkomna att söka tjänsten.

Vilka krav ställer ni på de som söker tjänsten?

– Det är först och främst att man är engagerad och vill lägga tid och energi här i Kalmar län för att få fler att skriva och läsa. Det är ett plus om man redan är en etablerad författare, tillägger Peter Högberg.

Antologi om nutidens Kalmar län

Exakt vad en regionförfattare ska ägna sig åt är i dagsläget ganska oklart eftersom det aldrig tidigare har funnits någon sådan tjänst i Sverige. Men utöver att främja läsandet och skrivandet i största allmänhet så finns åtminstone en konkret arbetsuppgift inplanerad:

– Det är att tillsammans med författare i länet skapa en antologi om nutidens Kalmar län. Det tror jag kan bli riktigt spännande och bra, säger Peter Högberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.