Erica Månsson är projektledare för Vimmerby berättar, den första litteraturfestivalen i Vimmerby. Foto: SVT

”Vimmerby berättar” ska främja läsning hos barn och unga

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen startade Vimmerbys litteraturfestival som pågår fram till på lördag. Förutom författarbesök, utställningar och föredrag finns ett mål att locka fler barn och unga till läsning.

– Vimmerby berättar anordnas för att det är en del av en större litteratursatsning i Kalmar län och var ska en litteraturfestival med fokus på barn och unga vara än i Vimmerby, det är ju naturligt, säger Erica Månsson, projektledare för Vimmerby berättar.

Forskare, pedagoger och bibliotekarier är bland de grupperna som rör sig på festivalen. Däremot är mycket av fokusen på barn och unga.

– Elias Våhlund kommer vara med på invigningen med och läsa ”superhjälte 4” och det finns flera stycken arrangemang som är till för barn och unga och familjer. Men också för vuxna, till exempel en litterär afterwork som kommer på stadshotellet på fredagskvällen, säger Erica Månsson.

Det är första året en litteraturfestival anordnas i Vimmerby men det är redan bestämt att det blir ännu en festival nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.