Filmaren Matz Eklunds dokumentär om dansbandet från Älvdalen kan vinna Guldbaggens publikpris. Foto: Pressbild

Vimmerbyfilmaren närmare pris på Guldbaggegalan

Publicerad

Mats Eklunds dokumentär om dansbandet Larz-Kristerz är nu ett steg närmare en Guldbagge. Filmen kan vinna Guldbaggens publikpris, det så kallade svenska folkets pris.

Filmen ”Vill du dansa?” var först en av 47 filmer som kunde vinna priset. Sedan bantades antalet ner till 10 stycken och nu är det bara tre slutfinalister kvar.

– Det känns häftigt! Jag trodde att den hade en liten chans eftersom den har en stor publik och den visades på SVT på juldagen, säger Mats Eklund när vi når honom på telefon på torsdagskvällen.

Varför tror du att den är så populär?

– Jag tror att det beror på att så många känner igen sig. Jag har fått många kommentarer om att ingen tidigare har skildrat dansbandskulturen rätt, utan en töntstämpel, säger han.

Vimmerbyfilmaren har följt dansbandet under ett och ett halvt år och filmen har klippts i en studio några mil utanför Vimmerby. Nu hoppas Mats Eklund att filmen ska röstas fram av folket.

– De tre filmerna som är kvar är alla väldigt bra men helt olika varandra. Det är klart att det skulle vara en stor överraskning om min film vinner allt ihop, men jag tror att den har en chans. Det finns en känsla hos mig att den kommer att ta hem det.

De andra två filmerna som är nominerade är ”Tårtgeneralen” och ”Den blomstertid nu kommer”

Den slutliga vinnaren presenteras på Guldbaggegalan 28 januari på SVT1.

Se filmen ”Vill du dansa” på SVT play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.