Närmare 100 barn blev magsjuka på Åbyängskolan i Gamleby Foto: SVT/TT

Magsjuka på skola var vinterkräksjuka

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 100 barn på en skola i Gamleby drabbades av magsjuka och kommunen utredde om det kunde ha orsakats av skolluchen. Nu konstaterar landstinget att det berodde på vinterkräksjuka.

Det var under helgen den 10 och 11 mars som barn som går på Åbyängskolan i Gamleby i Västerviks kommun började drabbas av magsjuka. Via Facebook uppmärksammades de på att antalet bara växte. Totalt drabbades närmare 100 barn och ett tiotal ur personalen. 

Landstinget i Kalmars kartläggning och provtagningar visar nu att samtliga fall berodde på calicivirus, så kallad vinterkräksjuka. 

”Vinterkräksjuka stämmer väl med det stora antalet insjuknade, symptomen och tidsförloppet. I vissa klasser har så många som hälften av eleverna insjuknat. Calicivirus är mycket smittsamt och ett troligt förlopp i detta utbrott är att smitta skett från person till person. Utredningen och de matprover som tagits tyder inte på att smittan skett via livsmedel.”, skriver landstinget i ett pressmeddelande.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.