Åskar Lilja visar upp Växjö genom alternativa stadsvandringar där det roliga, fula och finurliga visas för folk. Foto: SVT

Annorlunda stadsvandring – visar upp det fula i Växjö

Publicerad

Konstnären och mångsysslaren Åskar Lilja återvände till Växjö efter att ha bott på andra platser i Sverige. Nu visar han upp Växjö genom sin egen finurliga och annorlunda stadsvandring.

– Det finns redan andra stadsvandrare som visar kända platser som till exempel domkyrkan. Jag vill ta med er till något annat, visa bakgårdar och kul detaljer. Det fula i en stad är det fina många gånger tycker jag, säger stadsvandraren och konstnären Åskar Lilja.

Programmet Sverige! som sänds på lördag i SVT och på SVT Play har följt med Åskar Lilja på en av de alternativa stadsvandringarna.

2018 startade han vandringarna i Växjö och hittills har han vandrat med cirka 1200 personer. Det är alltifrån barn till pensionärer som bott i Växjö hela livet och som enligt Åskar Lilja blir förvånade över detaljer de missat hela livet.

Målning på en mur

Bland annat visar han upp en målning på en mur som hans lärare på estetiska programmet målade på 90-talet.

– Jag var punkare och 16 år på gymnasiet. Han var 60 år och punkare. Vi blev inspirerade av honom och hittade vår egen stil att måla. Vi har haft turen att fastighetsägaren har låtit den här vara kvar, säger Åskar Lilja på en av sina stadsvandringar som programmet Sverige varit med på.

Vill ge ut bok

Åskar Lilja berättar att många blivit förvånade över de finurliga detaljerna som finns i Växjö stad och nu funderar han på att sprida sin kunskap och ge ut en bok.

– Det skulle vara en underfundig, poetisk skattkarta över Växjö med de här roliga detaljerna som finns i mina vandringar, säger han.

I klippet ovan ser du några av de platser som Åskar Lilja visar upp på sin stadsvandring. Inslaget i sin helhet sänds på lördag men finns redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.