Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rättegång om den omfattande branden i centrala Färjestaden. Foto: SVT

Vittnet: ”Han berättade att han startat branden”

Uppdaterad
Publicerad

Under den tredje rättegångsdagen berättade ett vittne att den misstänkte mordbrännaren erkänt att det var han som startade den omfattande branden i Färjestaden i somras. Flera av den åtalade 19-åringens vänner som var på Öland vid tillfället vittnade på torsdagen via länk i Kalmar.

Det rättsliga efterspelat kring den stora branden som bröt ut natten till den 14 juli i år fortsatte på torsdagen. En 19-årig man står åtalad misstänkt för grov mordbrand efter att två garagelängor och 15 bilar totalförstörts i branden i Färjestaden.

Totalt vittnade sex personer under dagens förhandling varav flera är vänner till den åtalade 19-åringen. Några av vännerna sade under vittnesmålet att de var tillsammans med 19-åringen i Färjestaden på Öland den aktuella natten.

Eldade upp soptunnor

Bland annat berättade vittnena att de tillsammans vandaliserat i Färjestaden under natten. Busskurer slogs sönder och soptunnor eldades upp.

Några av vännerna berättade att de vaknat upp till nyheten om branden och att de tillsammans begett sig till bostadsområdet där de möttes av utbrända bilar. I vittnesuppgifterna beskrivs även att det rådde förvirring kring hur branden och förstörelsen kunnat bli så omfattande.

Enligt ett av vittnena ska 19-åringen, några dagar efter händelsen, ha erkänt att det var han som startade den stora branden.

Rättegången fortsätter

Torsdagen var planerad som den sista rättegångsdagen i målet men så blev det inte. Istället kommer rättegången att fortsätta fredagen den 30 oktober.

SVT:s reporter Niclas Wimmerberg har bevakat rättegången och sammanfattar i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer