Volontärerna styr EM

Publicerad

På onsdag kör Dam-EM igång och det krävs att hundratals volontärer hjälper till för att det ska gå ihop.

Den 10 juli är det avspark för EM i damfotboll och en del av arrangemangets matcher kommer spelas i småländska Kalmar och Växjö. Inför detta har man rekryterat sammanlagt 300 volontärer som arbetar inom olika ansvarsområden. Och de spelar en avgörande roll för att arrangemanget ska flyta på.

– Vi är jätteviktiga. Jag anser att det inte hade gått att arrangera EM här i stan utan oss, säger Lars-Gunnar Gustavsson som är en av Växjös 150 volontärer.

Volontärerna får utbildning

Som samordnare för samtliga volontärer står Frida Andersson. Hon säger att det varit relativt lätt att rekrytera frivilliga och att många passar på att ta chansen.

– Det har varit lättare än jag trodde faktiskt. Det är framför allt viktigt att det är rätt personer som är med och hjälper till, därför har vi utbildat alla de som är med och hjälper till inom olika områden.

Polisen nöjd med samarbetet

Att så många frivilligt hjälper till under fotbolls-EM tror även polisen i Kronoberg kan vara bra. De hoppas på ett bra utbyte av information och att volontärerna kan hjälpa till att uppdatera polisen om läget. Polisen ska även ha egna volontärer på plats, och Stefan Ingö som är ansvarig över säkerheten under fotbollsevenemanget menar att det är guld värt med frivilliga som ställer upp.

– De är ju tillgängliga och kan ställa upp med att svara på frågor, visa vägen och hjälpa oss med informationsinsamling. Vi har ju själva inte tillräckligt med personal för att kunna göra alla uppgifter och det är likadant med kommunen under sommar- och semestertider. Så det är guld värt med dessa frivilliga krafter, säger Stefan Ingö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer