Xtravaganza – Företagare kritiska även mot metoden

Publicerad

Elva franchiseföretagare ställer stora ekonomiska krav på Xtravaganxa. Men de ställer sig också kritiska till viktminskningsmetoden.

Xtravaganza använder sig av den så kallade very low calorie diet, VLCD. Det innebär att man kickstartar sin viktminskning med en pulveridet och därmed rasar i vikt.

Och ju mer VLCD-pulver Xtravaganza säljer, desto större vinst för företaget. Liselotte Harrie har drivit center i Göteborg och Kungsbacka i många år och med tiden har ett allt större missnöje växt till sig.

– Det är VLCD:n de lever på. Därför är jag kritisk. Inte till metoden i sig utan hur den tillämpas och den människosyn som Xtravaganza har, säger hon.

Sjuka kunder
Livsmedelsverket rekommenderar inte att man lever på enbart VLCD i mer än tre veckor. Men på Xtravaganza låter man kunderna fortsätta så länge de vill – och rekommenderar ett läkarbesök.

– Jag har erfarenheter av kunder som fått gallstensanfall eller njursten. Våra kunder är ju höga på sina egna framgångar, och vi som jobbar blir också höga på deras framgångar, berättar Liselotte.

För de allra flesta går det bra, men Liselotte menar att ett enda fall där det går fel är ett fall för mycket.

– Det finns ett fåtal som reglerna är till för. När någon brakar ihop och får leva med till exempel dialysmaskin för att deras njurar har pajat. För mig räcker det med en enda person så har vi gått över gränsen.

Falska grunder
Även Tomas Andebjörn, som drivit ett center i Umeå, vittnar om att Xtravaganzas metoder är förkastliga.

– De går ut och säger att det finns experter anslutna men det stämmer inte, för ingen av de som ligger bakom Xtravaganza har någon utbildning inom produkterna de tvingar oss sälja, säger han.

– En stor anledning till att jag vill gå ut med detta är att jag tycker att Xtravaganza förstör för alla som jobbar inom friskvårdbranschen. De förstör vår hälsa med sitt koncept.

”Följer rekommendationerna”
Men på Xtravaganza menar man inte att man gör något fel.

– Vi följer Livsmedelsverkets rekommendationer, ska man gå längre än tre veckor rekommenderar vi att man ska kontakta läkare. Varje kunde ska känna efter hur de mår – det är viktigt, säger Dan Gustafsson, Sverigechef på Xtravaganza.

– Det finns inget som säger att man inte kan gå längre än tre veckor om man mår bra, säger Dan Gustafsson.

Marie Askelöf
marie.askelof@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer