SDU möttes av banderoller på gymnasieskola

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en manifestation – men kanske ändå inte riktigt som det var planerat.

För tanken var att en grupp elever på Jenny Nyströmsgymnasiet i Kalmar skulle möta Sverigedomkraternas ungdomsförbund med banderoller och slagord utanför skolan. Men SDU:s representanter hann komma in och få upp sitt bokbord innan eleverna hade gått ut.

Nu blev det en manifestation ändå, med slagord och banderoller och sönderrivet propagandamaterial.

– Vi gör det här för vi vill visa att vi inte vill ha några rasister på vår skola, säger Mats Wiljhuizen som är elev på Jenny Nyströmskolan.

– Vi kommer såklart inte att stoppa dem, för de har sin demokratiska rättighet att vara här, men vi kommer att visa vad vi tycker om dem, säger han.

Polisen på plats

Inför manifestationen så var det lite oroligt, väktare var på plats på skolan. Och poliser. Och bland elever surrade det lite i luften om vad som skulle kunna tänkas hända under manifestationen.

Framför SDU:s bokbord var det ganska många elever som argumenterade mot SDU och som höll upp plakat och banderoller.

– Jag har ingen förtåelse alls för det de gör, säger Nicklas Thorlin som är vice distriktsordförande för SDU och står vid bokbordet med ett par väktare placerade bakom ryggen.

Glest kring borden

Rebecca Englund är distriktsordförande för Kristdemokraternas ungdomsförbund KDU, i Kalmar län. Och stod vid sitt bokbord  tillsammans med en annan KDU:are. De plockade lite med sitt material och pratade lite med varandra, besökarna vid deras bord var inte så många.

– Så här brukar det inte vara, det brukar vara tryck kring alla ungdomsförbunds bord, säger hon.

Vad säger du om det här, att väktare och polis är på plats?

– Jag tycker att det är otroligt trist, jag tycker att man ska bemötas med sakkunnighet och respekt.

Men är inte demonstrationer en del av de demokratiska rättigheterna?

Jo, men jag tycker ändå att det handlar om sakkunnighet och respekt, säger Rebecca Englund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.