Arkivbild Foto: Gorm Kallestad TT

BB i Växjö tappar barnmorskor i sommar

Uppdaterad
Publicerad

De tre chefer som fick sina förordnanden uppsagda i förtid skulle ha arbetat som barnmorskor i sommar, men har nu valt att inte göra det.

Cheferna sades upp från sina förordnanden för två veckor sedan. De valde då att lämna arbetsplatsen under den sex månader långa uppsägningstiden för chefsförordnandet. Det innebär att de inte kommer att vara i tjänst under sommaren, då de skulle ha arbetat som barnmorskor. Resultatet blir att kvinnokliniken mister ytterligare tre barnmorskor inför den tuffa sommarbemanningen.

– Det här är såklart negativt för oss med tanke på det stora behovet vi har av barnmorskor, säger Annika Laine Tigerhielm som är centrumchef med ansvar för BB/förlossning.

Krisen på BB i Växjö

Situationen uppstod sen Annika Laine Tigerhielm valt att omstrukturera ledningen som en direkt åtgärd av den arbetsmiljökartläggning som gjorts på BB- och förlossningsavdelning samt gyn.

”En risk som vi var tvungna att ta”

– Det var en risk som vi var tvungna att ta. Verksamheten har inte varit bra och nu ska vi göra en handlingsplan med olika åtgärder. En av dem är en ny ledningsstruktur, säger Annika Laine Tigerhielm. 

Det har länge varit turbulent på förlossningen i Växjö. På grund av en brist på barnmorskor tvingades Region Kronoberg förra sommaren att återkalla semestrar och stänga ner förlossningsalar.  

Efter detta har 31 barnmorskor lämnat in en misstroendeförklaring mot kvinnoklinikens ledning. Över tio barnmorskor har sagt upp sig sedan förra sommaren och nu försvinner alltså tre till under sommarperioden. 

Enormt planeringsarbete

Enligt centrumchefen kommer avhoppen att påverka sommarsituationen, men det är ännu för tidigt att se några konkreta konsekvenser. 

– Det är svårt att säga just nu. Vi håller på med ett enormt planeringsarbete med sommarsemestrarna. 

Kommer barnmorskorna på kvinnokliniken i Växjö få sina semestrar? 

– Ja, det kommer de att få men vi kommer inte kunna erbjuda fyra sammanhängande veckor, avslutar Annika Laine Tigerhielm. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen på BB i Växjö

Mer i ämnet